Att prata fuktighet på cigarrer är svårt. Dels för att det är individuellt vilken fuktighet man önskar ha på sina cigarrer men också på vilket sätt man väljer att hålla den relativa fuktigheten, eller RH (Relative humidity). En annan fråga och, enligt mig, också ett stort problem är att veta att du faktiskt håller rätt fuktighet och temperatur på dina cigarrer. Låt oss börja där. Hur vet jag att jag håller rätt fuktighet, alltså med hygrometern.

Hygrometern

En hygrometer är en givare som möter och anger vilken fuktighet som finns i ett specifikt utrymme eller område. Det kan vara intressant för vissa att se luftfuktighet ute, man kan mäta den inne i sitt hus och så vidare. För oss cigarrentusiaster så är hygrometern vårt viktigaste verktyg för att kontrollera att våra cigarrer mår bra. Nu kommer vi till det först problemet. Går vår hygrometer rätt, visar den rätt värde? Tro mig jag har testat massor av hygrometrar och faktum är att merdelen av dessa inte fungerar som de ska. Det finns en uppsjö av hygrometrar ute på marknaden. Vissa är bra andra dåliga, vissa är kalibrerbara, andra inte. Priset skiljer sig också. Jag kan ägna en hel blogg på hygrometrar som inte fungerar. Men det känns irrelevant. Låt oss bara säga att det enklaste testet är att placera 2 hygrometrar bredvid varandra i en humidor. Avvakta 24h och se om de visar samma. Du kan även göra ett salttest.

Alternativt så använder du en bovedapåse för att avgöra om hygrometern stämmer. Mer om Boveda kommer nedan.

Om du har en kalibrerbar hygrometer så kan du alltså via salttestet ändra/kalibrera så att din hygrometer visar rätt luftfuktighet.

Främst litar jag på de analoga hygrometrarna, t.ex. en från Adorini. Att använda dessa är också en budgetvariant då de generellt inte kostar så mycket. Jag har ett par av dessa och faktum är att de visar rätt. De går också att kalibrera på baksidan med en skruvmejsel. Problemet med dessa är att många inte visar temperaturen i humidoren. Temperaturen är lika viktig som RH:n. Du har samma fenomen som på alla färskvaror du har hemma, om luftfuktigheten är hög och temperaturen är hög så kommer det att mögla. Problemet är således att du måste gå och kontrollera fuktigheten och temperaturen själv hela tiden.

Generellt så kan man säga att en cigarr inte ska överskrida 72% RH och inte underskrida 60% RH. Du ska dessutom inte gå över 24°c i humidoren.

Digitala hygrometrar som visar temperatur och RH litar jag ännu mindre på. Jag har haft 5 olika sorter, bland dem en Xikar, som är ett erkänt märke. MEN som inte visade rätt.

Eftersom jag är såld på cigarrer så har miljön som cigarrer förvaras i blivit ett av mina största intressen. Efter mycket research så hittade jag TFA Dostmann. Dessa produkter är inte på något sätt marknadsförda som hygrometrar till humidorer men dom visar alltid spot on både på luftfuktighet och temperatur. Dessutom så är de WiFi kopplade så du via din app, var du än befinner dig, kan se RH och temperatur i din humidor eller kabinett. Lösningen blir något dyrare men enligt mig, värt varenda krona.

Det du behöver är WeatherHub Gateway. Själva mottagaren för din/dina hygrometrar. Priset på denna ligger på ett par hundra och är ofta packat tillsammans med en temperaturmätare som ni kan använda till något annat.

Du behöver också Temperature/humidity Transmitter WEATHERHUB (Tänk på att det ska vara PRO modellen, artikelnummer: 30.3312.02) Dessa placerar du i humidoren eller i cigarrkabinettet.

Appen ger dig överblicken över alla dina Dostman hygrometrar och du får larm på telefonen om den över-/underskrider det som du satt som gräns på temperatur och luftfuktighet.

Exempelvis så ser mitt system ut så här

Att reglera fuktigheten/RH

Alla säger olika om detta. Jag personligen struntar i vad andra säger. Jag har testat olika själv och kommit fram till vad jag gillar. Generellt så brukar man säga att cigarrer som är något hårdare rullade, exempelvis Kubanska cigarrer kan upplevas bättre i en luftfuktighet på c:a 64%. Anledningen är att draget inte ska bli så tungt. Motsvarigheten till detta är de flesta Nicaragua cigarrer som ofta är löst rullade och därför skulle vara bättre i exempelvis 72% fuktighet för att undvika känslan av löst drag. Alltså som att suga in luft genom en tom toalettrulle. Personligen gillar jag mina cigarrer bäst i 69-70% RH.

De produkter jag tycker är bäst för bibehållen fuktighet i humidor är Boveda. Denna finns att köpa i:

  • 65% RH – För eventuellt hårt rullade cigarrer eller en extremt varm sommar med hög luftfuktighet.
  • 69% RH – Den Boveda jag oftast använder i mina humidorer.
  • 72% RH – VinterBoveda. När det blir vinter så blir luften torr och då är dessa bra att ta till.
  • 75% RH – Bra för salttest eller i extremt låga fuktighetsnivåer.
  • 84% RH – För Seasoning av humidorer. Alltså förberedelse av en humidor innan den används. Den mättar cederträet för att sedan bytas ut mot en lägre % Boveda.

Om man som jag även har Kabinett så är en automatisk, elektronisk luftfuktare att föredra. Det är meningslöst att springa och fylla på Boveda i större utrymmen. Jag har bara testat en som fungerar och den har jag i båda mina kabinett. Behållaren innehåller ”beads” och fylls på med destillerat vatten. Man kan ställa fuktigheten med knapparna på displayen.