Ett nästintill sjukligt intresse jag har är verkligheten. Jag har så svårt att läsa skönlitterärt då det i princip aldrig ger mig i närheten av den spänning som jag får av att dokumentära och självbiografiska böcker. Samma sak gäller dokumentärer. Jag slukar det mesta jag kommer över som handlar om true crime. Jag har funderat i evigheter på att börja skriva recensioner om biografier och dokumentärer. Jag letar alltid efter topplistor på de bästa biografierna men blir oftast besviken. Tyvärr så är nog en tumregel nödvändig när man väljer bok/biografi. Man måste nästan alltid ha ett intresse av den person eller den dokumentära händelse som boken beskriver. Jag har läst en mängd böcker (läs biografier) som handlar om musiker, band, artister och de som jag inte har en personlig anknytning till fungerar sällan för mig. Dock så borde de biografierna jag rekommenderar ge dig som läsare en röd tråd och kanske kan du om vi tycker samma, hitta något nytt av de andra böckerna jag recenserar.

1. Mötley Crüe – The Dirt : bekännelser från världens mest ökända rockband

Författare: Neil Strauss, Vince Neil, Nikki Sixx, Tommy Lee, Mick Mars.

År 2006 kom, enligt mig, den band/artist biografi som satte grunden för vad läsarna eftersökte: Helt ocensurerad sanning! Mötley Crüe var ett av de första band som jag blev introducerad för c:a 1983. Jag var i 7 års åldern och en ny värld öppnades. Dessa killar såg livsfarliga ut och när jag nästan 25 år senare läste boken så visade sig att det inte var image. De var livsfarliga, för sig själv och för alla andra. Boken beskriver den fantastiska och märkliga utvecklingen av LA scenen men också missbrukets mörka baksida, död och konsekvenser av de övergrepp gruppen gjorde på sig själv och andra. Det finns värme och skratt i boken och man funderar vid ett flertal tillfällen: Är detta sant? Strunt samma om det är sant. Man vänder blad och kan inte släppa den. I farvattnet av denna biografi så kom även Netflixfilmen med samma namn som boken och Nikki Sixx – The Heroin diaries (Dagboksanteckningar om att leva offentligt med narkotikamissbruk)

“I’m about to fuck myself over with this story”
Nikki Sixx

 

(Om du kan, läs The Dirt på originalspråk Engelska/USA)

The Dirt: Confessions of the World's Most Notorious Rock Band

2. I AM OZZY

Författare: Ozzy Osbourne, Chris Ayres

Ingen artist skrämde mig mer som barn än Ozzy. Jag älskade att lyssna på hans musik men jag var livrädd. Låtar som Mr. Crowley och Diary of a Madman gav mig rysningar längs ryggraden.

År 2011 och i The Dirts farvatten kom en av de absolut sjukaste true storybiografierna jag läst. Jag har aldrig skrattat så mycket åt en bok i hela mitt liv som jag gjorde när jag läste denna bok. Naturligtvis är det inte kul att läsa hur narkotikamissbruk förstör människor och familjer men det är sättet som Ozzy berättar på och de situationerna han försätter sig i. Att skaffa en häst så man kan rida ner till puben framstår som logiskt i en förgiftad hjärna. Varje kapitel innehåller situationer som får dig som läsare att skratta. Om denna bok kommit innan the Dirt så hade den legat på första plats. Boken passar nog bättre för den breda målgruppen eftersom Ozzy blev folklig i hela världen med tanke på MTVs the Osbournes.

“Then I died twice during coma”
Ozzy Osbourne

 

(Om du kan, läs I AM OZZY på originalspråk Engelska/USA)

I Am Ozzy

3. Watch You Bleed: The Saga of Guns N’ Roses

Författare: Stephen Davis

Boken publicerades 2008 och jag kan bara anta att Axl Rose inte var inblandad. Personligen så har jag aldrig varit en stor Guns n Roses fan. Boken är ändå fantastisk. Vi får följa Izzy och Axl’s väg från Indiana till LA, Slash uppväxt och bandets fantastiska resa från Los Angeles bakgator via the Sunset Strip till de stora, internationella arenorna. Som en sunt tänkande människa (tror jag) så vill nog fler än jag lägga Axl Rose över knäet och bestraffa honom för att han beter sig så fanatiskt illa. Det är lika mycket en biografi över bandets historia som en berättelse om Axl Roses psykiska ohälsa. I efterdyningarna släppte Slash sin biografi, ”Slash”, som jag kommer att skriva separat om.

 

(Om du kan, läs Watch You Bleed: The Saga of Guns N’ Roses på originalspråk Engelska/USA)

Watch You Bleed: The Saga of Guns N' Roses - Stephen Davis ...

4. The heroin diaries: A year in the life of a shattered rock star

Författare: Nikki Sixx

2007, efter dundersuccén med The Dirt, släpper Nikki Sixx sin The heroin diaries. Vi får följa Nikki genom små dagboksanteckningar där han beskriver sina tankar och känslor samtidigt som hans värld raseras. Nikki blandar roliga och dråpliga händelser med tragiska under denna period i hans liv. Det har riktats kritik mot både the Heroin diaries och The Dirt där framförallt kända musiker hävdar att dessa historier är påhittade. Hamnade själv i en liten diskussion med Dee Snider då han hävdade att man inte kan skriva dagbok när man går på herion. För att förenkla detta så kan jag säga er redan nu att Dee Snider INTE har en bok på denna lista.

 

(Om du kan, läs The heroin diaries: A year in the life of a shattered rock star

på originalspråk Engelska/USA)

Heroin diaries, the. A year in the life of a Shattered rock star

Mer kommer inom kort