Låt mig börja med att förtydliga. Torris ska läsas Torr-is! Ni vet den typen av is som ryker och som används till allt från specialeffekter till matkonservering. Det används även för att frysa och förvara vaccin. Det ligger alltså rätt i tiden. Ett intressant företag som nu använder torris inom ytterligare ett område är 3BE som förutom att sälja torris erbjuder blästring med torris.

 

Blästra med torris

Att blästra innebär att slipa och rengöra ytskikt på ett smidigt och effektivt sätt. Jag har mött tekniken i en mängd företag där man primärt använder olika typer av granulat med olika ingredienser, exempelvis plastkulor, sand och glas, för att blästra bort alltifrån kemikalier, oljor, gummirester etcetera. Man använder även blästring som teknik i vissa diskmaskiner. 3BE har alltså specialiserat sig på att kunna leverera denna tjänst men med torris som blästringsmedel.

 

Entreprenörskapet

Det är precis detta jag gillar med entreprenörskap. Man behöver inte uppfinna hjulet om och om igen. Det handlar om att se möjligheter med saker som redan finns och som redan används, där möjligheten är att använda produkten på ett nytt sätt. Jag menar, tänk själv. Torris lämnar inga spår, det försvinner, det blir inte ens vatten eftersom det upplöses. Det behöver heller inte återvinnas så som många av de alternativa blästringsmetoderna kräver. Torrisen skadar inte godset du rengör, lämnar inga repor eller spår. Metoden att använda torris som blästringsmedel kan heller inte skada maskiners mekaniska delar eftersom den bara bearbetar, blästrar och rengör ytskiktet. Skitsmart!

 

Massor med frågor

Torris är ju en rolig produkt i sig. Saker som ryker och ger specialeffektskänsla är ju för många av oss, barnsligt roligt. Ett partytrick, så att säga.

Jag kommer i skrivandets stund inte på vad jag skulle kunna använda torris till, även om min hjärna arbetar på högvarv. Det är ju kul. Kanske skulle jag göra slag i saken och kontakta 3BE och beställa lite torris. Jag kan ju alltid göra experiment med barnen. Det roligaste hade kanske varit att få prova att blästra med det. Kan man blästra en smutsig bil med torris utan att använda miljöfarliga bilschampon? Jag måste nog åka till 3BE och se hur det fungerar och ställa alla mina dumma frågor.

 

Torris åt folket!