Jag har varit ganska kall inför utbrottet av Corona. Jag anser att det är en överdriven och domedagslovande rapportering av både media och mina medmänniskor. Jag är, precis som alla andra människor rädd att det ska drabba mina nära och kära men min största skräck är inte viruset, hur otäckt det än må vara. Det är människors agerande som skrämmer mig mest.

Jag är rädd för bristen på solidaritet både lokalt och internationellt. Bristen på mänsklighet och bristen på vilja att hjälpa andra än sig själv. Jag ser inte det någonstans, ingen frågar om de kan hjälpa. Vi försöker istället ha våra egna skafferier fyllda, Ipren för ett helt liv och rum fyllda med toalettpapper.

Jag är rädd för ryktesspridning som skrämmer oss mer än nödvändigt. Det gäller såväl journalister som människor på sociala medier. Jag hörde rykten som sa att sjukhusen skulle vara fullbelagda i helgen. Det visade sig inte alls vara så. Var kom då detta rykte ifrån? Sådant skrämmer mig, att vi tillåter hysteri att skapas okontrollerat och tyvärr så går de flesta människor på det. De är överallt, dessa falska rykten. Jag måste hantera dem varje dag när mina barn kommer hem från skolan. Vilken information kan de lita på, mina barn?

”Om alla blåser i samma ryktes och informationsballong så kommer den att smälla! Har du ingen fakta? Sluta blås”

Jag har tappat all tillit för det jag trodde var seriös media. För mig står tidningar som DN, Sydsvenskan och liknande precis lika fördummande och oseriösa som våra kvällstidningar. Det är svarta krigsrubriker som krystas fram för att sälja en webprenumeration till.

Det skrämmer mig att vi vet att länder som Kina mörkar sanningen, rapporterar siffror som inte stämmer. Det skrämmer mig också att det utnyttjas av ledare för att vinna nästa val. Var man för sig, var nation för sig osv. Tyvärr ser jag inte Donald Trump fälla en tår även om 1 miljard kineser skulle stryka med.

Det skrämmer mig att det går att tjäna pengar, att det går att utnyttja situationen om så önskas. Främst via läkemedelsföretag och liknande. Jag menar, är det någon i västvärlden som fortfarande har förtroende för en industri som med bara morfinpreparat dödar nästan 50 000 personer varje år, BARA I USA!

Vem gråter för de länder som har det tuffast just nu? Vem hjälper de som har det värst just nu? Vem kan mänskligheten lita på utan att bli förd bakom ljuset?