Denna artikel skrev jag i samband med upptagandet av Paulo Robertos handlingar, i och med hans sexköp. Dagen efter la jag till detta stycke, främst eftersom jag hade en diskussion med min fru om det. Jag mår idag dåligt över att vara man. Inser att inte heller jag tar tillräckligt ansvar för mäns handlingar. Just därför kanske den nu är intressant, eftersom jag inte kan stå bakom den till fullo. Här är den första, ocensurerade versionen, tack för att ni bryr er! – Jakob Svärd, 2020-05-17


Jag fattar inte alls grejen med att köpa sex. Tanken har liksom aldrig ens slagit mig.  MEN, jag blir inte förvånad att människor gör det, det har tyvärr människor gjort i alla tider. Jag blir förvånad att alla blir så upprörda över Paulo Robertos magplask i veckan. Alltså inte att någon köpt sex utan, PAULO ROBERTO har gjort det. Samma var det med Martin Timell. Detta är saker som händer varje dag i den vanliga världen men varför är det så mycket mer galet när Paulo Roberto gjorde det? Jag kan köpa att han är en förebild för många. Å andra sidan så finns det pappor som går till prostituerade, pappor som är förebild för sina söner och sina döttrar.

Jag ser människor som Alex Schulman som skriver en sarkastisk, syrlig krönika. Har inte Alex Schulman lik i sin garderob? Men den mannen har ju skjutit kulspruta i glashus tidigare. Om vi rannsakar oss själva. Har vi inte alla spöken som vi döljer, skäms över. Är det inte många av oss som har laster som inte är så smickrande. Frågan är om domen som Paulo Roberto dömt sig själv till ligger i paritet till brottet. Jag skulle gissa att Mr. Roberto får böter, enligt svensk lag. Men det straffet är ju ingenting, nada, i jämförelse till straffet som han utdelar till sig själv. Ett liv i skam, förlorade jobb, förlorad kärlek, förlorad respekt – från alla! Minnet av dig kommer för evigt att vara: Det var han som köpte sex. Är det en vettig straffskala? Det frågar jag mig. Icke offentliga människor får böter, måste konfrontera sin omgivning med skammen, hamnar i sökbara brottsregister osv. Men det känns som dessa har en chans att gå vidare. Paulos chanser att gå vidare ser inte helt lysande ut.

Mår vi bättre av att se Paulo Roberto på botten, krälande? Eller är Paulo Roberto ett nödvändigt offer för att avskräcka den töntiga svensexan som fått för sig att köpa sex?

Jag tycker naturligtvis jättesynd om tjejen som måste sälja sig för pengar, jag tycker synd om alla människor i utsatta situationer. MEN… Jag tycker också synd om Paulo Roberto, eller kanske är det att jag kan känna ångest över det han har försatt sig i! Oavsett om han är korkad, har dålig moralisk kompass, så är Paulo Roberto ett offer. Han är bara en människa, som vem som helst. Han har laster men han är, förhoppningsvis, inte rakt igenom ond för det.

Med tanke på vår historia, Justitieminister, Lennart Geijer, köpte sex och kom mer eller mindre undan med det. Friidrottsstjärnor och barnprogramledare blir gripna för kokainbrott. Massor med stora artister i USA, som våra barn följer, köper sex och tar narkotika var och varannan dag.

Jag tror att vi ska vara försiktiga med att höja människor till skyarna, bli mer realistiska i våra förväntningar på offentliga personer. Vi måste lära oss att offentliga människor är just: människor.