Jag ska nu försöka skapa en så subjektiv recensionssammanställning av de cigarrhandlare jag har handlat av. Jag kommer förhoppningsvis att kunna ge lite tips och råd till er som vill handla cigarrer. Jag kommer att fylla på efterhand med  nya handlare som jag provar.  Det man ska veta är att jag är en människa som, till skillnad från många andra, inte prioriterar priset som det viktigaste när jag handlar. När jag ska handla cigarrer är prioriteringsordningen Leveranstid, Service, Eventuella relationer till personalen och deras kompetens och sist av allt, PRIS. Jag respekterar att många behöver hålla ner kostanden för sina inköp men då köper jag hellre mindre än mer för att få det jag vill ha. Min prisjämförelse kommer jag att göra på en cigarr: Cohiba Piramides Extra för jag kan inte Så låt oss börja…

Cigarrlagret – Den mest engagerade och speciella återförsäljaren.

Jakob som äger och driver Cigarrlagret är för det första ett levande cigarruppslagsverk. Ett samtal till Jakob och Cigarrlagret kan gälla en enstaka produkt men bli inte förvånad om ni pratar i en halvtimme. Jag har få gånger haft så roliga diskussioner som den jag haft med Jakob och Cigarrlagret. Vi pratade cigarrer, humidorer och hygrometrar. Samtalet var både ett givande och tagande. 2 nördar som hittade varandra. Jag skulle beskriva Cigarrlagret som en rebell i cigarrsverige. Det roligaste är att Jakob har sin butik i Småland, Uråsa. Jag menar, vem fan startar en cigarrbutik i ödemarken utom en nedflyttad, grymt ödmjuk, stockholmare. Om du har en cigarr du gillar som som du inte får tag i så kan Jakob ge dig tips på hur du ska handla cigarrer, alltså vilka alternativ du har.

Leveranstid: återkommer:

Service: 5/5

Kompetens: 5/5

Pris: 4/5

Kind Cigars

Kind Cigars är i cigarrforum ibland beskyllda för att ligga för högt i pris. Det må hända att de är dyrare men vi pratar 10-20 SEK för den jämförda cigarren. Det som är unikt med Kind Cigars är att de i de flesta fall som jag beställt från dem levererat redan dagen efter min beställning vilket ju enligt min prioriteras högt. Dessutom är kunskapen hög. Jag köpte en andra elektronisk luftfuktare (Leveil) för mitt cigarrcabinet från Kind Cigars eftersom den var felkalibrerad var jag tvungen att skicka tillbaka den. Inom ett par dagar hade Kind Cigars löst problemet och jag hade fuktaren hemma igen. Det roliga är att Leveil marknadsförs av Adorini. Den första jag köpte var också felkalibrerad. Den köpte jag av Humidor Discount som ägs av Adorini. De kunde inte lösa det och fick skicka den till Tyskland. Det tog flera veckor innan jag fick tillbaka den.

Det enda man kan säga negativt om Kind Cigars är att kunder kanske blir osäkra vid betalningen eftersom det främst är Swish som gäller men jag kan garantera att detta inte är ett problem.

Leveranstid: återkommer: 5/5

Service: 5/5

Kompetens: 5/5

Pris: 3/5

Cigarrlagret och Nettotobak

Jag har valt att slå ihop dessa eftersom de påminner väldigt mycket om varandra, dessutom så uppfattar jag som kund inte riktigt skillnaden. De är båda onlinehandlare av cigarrer. Den stora skillnaden är att Cigarrlagret är en ganska renodlad cigarrbutik och Nettotobak är en generell tobaksleverantör med såväl cigarrer som snus. Jag kan absolut inte säga om kompetensen är hög eftersom jag aldrig behövt använda den. Vet du vad du letar efter så kan du bara handla. Nettotobak har en online shop som fungerar dåligt på mobila enheter. På datorn funkar det bra.

Leveranstid: återkommer: 4/5

Service: ?/5

Kompetens: ?/5

Pris: 4/5

Roberts Tobak

Roberts Tobak är en fysisk butik i Stockholm. Därav kan man inte riktigt jämföra priserna med online handeln. Det blir orättvist eftersom en butik i Stockholm har andra overheadkostnader, personal och hyreskostnader än de som endast säljer Online. Det man kan säga om Roberts tobak är att de har stor kompetens och dessutom ger en grym service till sina kunder. Det du letar efter, limited editions osv gör de allt för att fixa till dig.

Leveranstid: återkommer: 3/5

Service: 5/5

Kompetens: 5/5

Pris: 3/5

Jag ska avsluta med att säga att jag köper de flesta av mina cigarrer i andra länder i Europa. Inte för att det är billigare utan för att sortimentet jag letar efter ofta inte finns i Sverige. Anser du att din butik eller online shop borde recenseras här så hör av er till jakob@jakobsvard.se