När Jakob Svärd förnedrade Darth Vaders mamma!

Visste ni att jag har haft stora skådespelarambitioner? Jag har en gång i tiden varit övertygad om att Jakob Svärd kommer att bli en av de största skådisarna på den svenska scenen. Jag var faktiskt duktig. Jag arbetade på Malmö stadsteater redan som 15 åring, jag var en av de yngsta som gick vidare i Malmö Scenskolas uttagningar under mitt sista gymnasieår. Detta var naturligtvis långt innan jag började bygga bolag och långt innan Telisol, Mvision och Corety startade.

Jag skriver inte detta för att berätta om mina skådespelarplaner utan för att jag har en specifik historia att berätta, nämligen den här!

Året är 1999 och jag har egentligen redan bestämt mig för att lägga skådespelarkarriären på hyllan. Jag får ett samtal från en castingagent som berättar att Tomas Alfredsson ska spela in en TV serie som heter Offer och gärningsmän i Malmö. De behöver statister till inspelningen. Jag tackar nej på grund av att jag anser mig ha kommit över mina dagar som levande rekvisita. Casting agenten säger att hon lovar att försöka göra allt för att jag ska få en liten talroll om jag bara dyker upp, och jag ger med mig.

Jag kommer till inspelningsplatsen och ser att huvudrollerna spelas av Pernilla August och Fredrik Dolk. Jag agerar levande rekvisita en hel jävla dag och dagen börjar gå mot sitt slut. Jag är besviken, jag är förbannad. Det var ju precis det här jag inte ville göra! Plötsligt ropar regiassistenten – Jakob Svärd till inspelningsplatsen, Jakob Svärd till inspelningsplatsen! – Vad i… tänker jag.

Jag kommer fram, helt plötsligt står jag med strålkastarna riktade mot mig, Fredrik Dolk drar av sig byxorna, jag tänker, nu hettar det till, varför tar han av sig byxorna!? Alla hälsar. Fredrik, Pernilla och Tomas ser MIG, Statisten!

Teamet är stressat! -Ta av dig byxorna! säger de till mig. Jag börjar få panik! Vad vill de att jag ska göra med Fredrik Dolk?

Tomas förklarar, – Fredrik har föreställning i Malmö och måste gå, du ska agera hans ben! Jag ska alltså vara body double!

Jag måste nu bryta och berätta om vad Offer och gärningsmän handlar om. Det är en serie med avslutade avsnitt och just detta handlar om sexuella trakasserier på arbetsplatsen. Fredrik Dolks karaktär trakasserar Pernilla Augusts karaktär sexuellt.

Scenen som ska spelas in går ut på följande: Pernilla August sitter på huk vid ett kassaskåp och ska öppna det. Fredrik Dolks karaktär kommer upp bakom och de har en dialog. Fredrik trycker sedan upp sin fot, bakifrån, i underlivet på Pernilla August. Jag får alltså läsa alla repliker mot Pernilla för att Fredrik sedan ska dubba på sin röst över min.

Direkt efter inspelningen påbörjar Pernilla August inspelningen av Star Wars i rollen som Anakin Skywalker, alias DARTH VADERs, mamma!

Jag har inte sett avsnittet av Offer och Gärningsmän själv, jag vet inte om scenen är med eller om mina ben syns men en sak är säker!

– Jag vet ingen annan som kört upp foten i Darth Vaders mammas underliv!