Mats Kardell Bodybuildern

När jag var liten, typ 7 år, så träffade min kusin en ny kille. Det var en bodybuilder och han hette Mats Kardell. Han var väl inte så jäkla lång, om jag minns rätt. Mats var däremot otroligt stor och bred, Mats Kardell var: Gigantisk!

Min relation till mina kusiner

Så här är det i min familj: På min mammas sida så är vi totalt 7 kusiner, det är inte mycket, det är inte lite men det finns en sak som skiljer oss från många andra kusiner. Vi är lite mer som syskon. Jag har alltid sett upp till mina kusiner, kanske för att jag är yngst, men framförallt för att jag ser mina kusiner som syskon. På grund av detta blev även Mats Kardell en människa jag såg upp till, inte för att han var stor, utan för att han var äldre och för att han var tillsammans med min kusin.

Mats Kardell – Världskänd, inte för oss

Jag satt med en 2 av mina syskon/kusiner på en gåsmiddag för ett tag sedan. Vi kom att börja prata om Mats Kardell, Galten från Mjölby, och enades snabbt om att ingen av oss, vid den tidpunkt det begav sig, förstod hur stor Mats Kardell var på den inte internationella bodybuildingscenen. Mats blev svensk mästare i bodybuilding flera gånger och sedermera även 2:a i VM. Mats Kardell var då, och är fortfarande, den största bodybuildern Sverige har haft utomlands.

Mats Kardells ägg

Jag har sett Mats äta mycket konstiga grejer. Ett fat med äggvitor, svårt att minnas hur många men om jag blundar och ser det framför mig så kanske det var 25 kokta äggvitor. Efter avslutad säsong har jag sett honom äta 2 pizzor med ALLT på, Mats tryckte dessutom ut en tub med Kalles kaviar på dessa pizzor. Antar att han var hungrig.

Mats Kardell, bodybuilder och pappa som försvann

Jag vet inte ett skit om detta. Jag förstår att Mats har svikit min kusin, att han när det begav sig, svek sina barn. Jag kan, som pappa, inte förstå hur man sviker sina barn. Jag kan däremot av olika anledningar förstå att detta kan hända om man är sjuk. Om man har ADHD som Mats Kardell fått som diagnos idag, så leder detta ofta till olika typer av missbruk, detta förutsatt att man inte får rätt hjälp med medicinering och hjälp med att kanalisera känslor och problematik.

I mitt liv så var Mats Kardell borta över en natt. Helt plötsligt var Mats ingen vi pratade om eller skulle träffa mer. Jag minns detta som en sorg i mitt liv, jag tyckte ju om Mats.

2 sidor av ett mynt

Naturligtvis har jag fått höra historier i min släkt som är mindre gynnande för Mats. Det hade varit orimligt att detta inte förekom. Det rör ju upp känslor när svek sker, barn blir övergivna och behandlade på sätt som faktiskt kan skapa trauman. En sak är jag dock säker på, det finns alltid minst två historier, varav Mats har en och denna historia har jag inte hört.

Mats Kardell – Muskler, medaljer och missbruk

Mats Kardell och Katarina Johnson arbetar idag med boken om Mats liv. Alla som känner mig vet att, Jakob Svärd, älskar biografier. Jag har en hel bokhylla som rymmer 100 tals biografier. När man läst många, som jag har gjort, så inser man att det krävs en viss edge på historien för att den ska vara intressant och den måste innehålla, framgång, extrem motgång och upprättelse för att bli riktigt intressant. Jag hoppas och tror att Mats Kardells biografi blir en av mina topp 5 biografier.

Mats Kardells Upprättelse

Jag hoppas att Mats genom boken kan få återupprättelse, att hans barn, familj, vänner och fans kan få svar på VARFÖR saker blev som de blev. Tyvärr måste vi inse att det finns minst två sidor av varje historia. Vi måste, även om säkert många inte vill, också inse att en diagnos som ADHD leder till oönskade resultat. Att begära motsatsen är som att be en rullstolsbunden människa:

– Res dig upp och gå!

Nu har Mats bok kommit ut på marknaden och du kan köpa den på https://www.adlibris.com/se/bok/dopning-dieter-och-drivkrafter-9789163783531 eller på www.matskardell.se