Låt oss inse en sak! Innan du ens överväger att börja med cigarrer så måste du lösa förvaringen av cigarrerna. En cigarr behöver rätt fuktighet och rätt temperatur för att undvika torka, mögel och skadedjur. Om du, som jag var för ett par månader sedan, ny inom cigarrvärlden så har du säkert massor med frågor gällande hur du ska förvara dina cigarrer.

Humidoren

Om du inte vill investera i en humidor så strunta i att börja med cigarrer. Köp en cigarr för dina speciella tillfällen. En humidor är ett måste för alla som respekterar sina cigarrer för vad de är, en livsstil, precis som viner eller whiskey och så vidare. Man kan temporärt förvara sina enstaka cigarrer i en plastidor. Detta är helt enkelt en försluten plastlåda med någon typ av fuktgivare, exempelvi s Boveda eller beads. Det funkar hur bra som helst men ser inte så trevligt ut.

Hur stor humidor behöver jag?

Vem vet? Jag kan i alla fall berätta att du behöver en större humidor än vad du tror. För det första, nästan alla tillverkare och återförsäljare överdriver antalet cigarrer som ska få plats i humidoren. Jag har inte sett en enda humidor som kan lagra så många cigarrer som specifikationen påstår. Min åsikt är: Köp en humidor som kan lagra minst dubbelt så många cigarrer som du först tänkt dig. Om det påstås att humidoren kan lagra 50 cigarrer så kommer den att klara 23-30 cigarrer. Annars pratar vi väldigt smala och tunna cigarrer, antagligen cigariller.

Fuente Fuente Opus X 20th Anniversary 50ct Humidor (no 61/750)

Köp kvalitet, du får vad du betalar för

För mig är humidoren ett konstverk och ska agera inredning i ditt hem. Den ska inte gömmas undan i en garderob eller i ett garage. Om du köper en mer exklusiv och välgjord humidor så bör du vara beredd på att lägga ut minst 5000 SEK för den. Anledningen till det höga priset är enkel. En bra humidor är byggd av bra material och fint trä. Den har en bra förslutning som för att fukten stannar i humidoren och inte läcker ut. Oftast kan du se om en humidor är bra bara genom att titta på den, du behöver inte ens testa den. Om den ser fantastisk ut så är den oftast fantastisk.

En annan skillnad mellan billiga och dyra humidorer är doften när du öppnar din humidor för första gången. En fin humidor luktar ljuvligt av cederträ direkt när du får den vilket naturligtvis kommer att påverka dina cigarrer. Jag har ett par billiga humidorer som jag kommer att skriva om i senare inlägg. Låt oss bara säga att de inte luktar speciellt ljuvligt.

Min första humidor

Jag köpte “Daniel Marshall 20th Anniversary Treasure Chest”. Det är fortfarande den bästa humidoren jag någonsin sett. Den är gjord i ett fantastiskt fint burlwood och en fantastisk ceder. Det är också den av mina humidorer som kräver minst omsorg i jämförelse med de andra. Den fungerar bara! Den relativa fuktigheten är alltid stabil och humidorens konstruktion är gör att den isolerar bättre mot yttre klimat så som värme. Även om rummet är varmt på sommaren så kan humidoren hålla nere temperaturen. Naturligtvis klarar den inte direkt sommarsol och sommarvärme, det gör ingen humidor.

Daniel Marshall 20th Anniversary Treasure Chest har gjorts i en limiterad utgåva om 200.

För mer information om Daniel Marshall Humidors gå till http://danielmarshall.com/

För er som vi samla och som vill köpa en humidor som eventuellt stiger i värde skulle jag rekommendera de finare och dyrare humidorerna som görs i begränsad upplaga.

 

Daniel Marshall 20th Anniversary Treasure Chest (No. 162/200)

Nästa gång kommer jag att jämföra mina humidorer och cabinet, jag kommer också att skriva om fuktgivare och hygrometrar (fuktmätare)