När jag första gången googlade Brottning Vellinge eller Brottning i Vellinge, kommer inte ihåg vilket det var så gjorde jag det inte för min egen skull, inte för mitt egna intresse. Min son, 4 år gammal, ville börja brottas. Eftersom jag inte kände mig övertygad, delvis för att jag lidit av en viss strykräddhet, så drog jag mig lite för att uppsöka mer information om brottningen. Det tog en del tid för grabben att övertyga mig och för mig att inse att min rädsla inte är hans rädsla och vi har, naturligtvis, också olika motivationer.

Det första jag sökte på var naturligtvis Brottning Höllviken, eller Brottning i Höllviken. Men som Höllvikenbo visste jag att förutom fotbollen är vi mest kända för gymnastik och boxning. Hoppet om att hitta en brottarklubb var alltså lågt. Men det fanns brottning i Vellinge.

Jag har sedan mitt första möte med brottningen älskat den, jag förstår väldigt lite av den. Jag kan faktiskt bara följande grepp och termer: Mara, Nacksving, Arm och huvudkoppling, Rullning och Fall. Sen har jag hört ordet Lindenare, krysstag och så vidare men jag vet inte vad det är. Poängen är att det spelar mindre roll. En vän sa till mig en gång att han kunde titta på fotboll som en balett, en konstform, ett vackert skådespel. Jag förstod ingenting. Jag har själv spelat fotboll under min uppväxt och aldrig sett detta. Jag kunde däremot se det på brottning i Vellinge första gången jag upplevde brottning för första gången. För mig är brottning en konstform i styrka, både mentalt och fysiskt. Det handlar om individuell teknik, smidighet och akrobatik.

Jag kan, tyvärr, förstå att många föräldrar inte i första hand sätter sina barn på brottningsträning. Allt för många av oss lever i våra små drömmar om att våra barn ska bli proffs, enormt framgångsrika, tjäna massor med pengar. Det är väl ingen hemlighet att pengarna och uppmärksamheten är större i många andra idrotter än brottning.

Min erfarenhet är dock att man som förälder bör överväga brottningen som idrott för sina barn, oavsett om det är en kille eller tjej, oavsett ålder.

En oväntad bonus var dessutom att jag, som förälder, fann massor med nya vänner. Våra barns brottningsträning i Vellinge blev vår fritidsgård. Helt oväntat, helt galet!

För att bli medlem i den nya föreningen som startats eller läsa mer om Brottning Vellinge