Att lyckas som entreprenör och företagare

Det här har ingen skrivet om tidigare, eller? Richard Branson, Steve Jobs m.fl. har ju släppt massor och ännu fler har släppt ”framgångsböcker” om hur dessa personer byggde sina företag. Så hur intressant är det då vad jag tycker och tänker? – Ja, jag tycker att det är intressant och jag skriver ju för min skull och inte din så skit i och läs om du inte orkar. Jag skulle dock vilja påstå att det som skiljer ovan nämnda herrar från undertecknad och därmed många andra framgångsrika entreprenörer är en faktor, – hur riskbenägen är du?

Faktorer

Enligt mig finns det en viktig egenskap som vida överväger alla andra faktorer för att lyckas som entreprenör eller med ett företag. – Passionen! Alltså hur mycket älskar jag det här?

Varför är det så viktigt att just älska det jag ska starta eller genomföra. Enkelt för alla som har provat, – Vi lever i en värld där omgivningen, av olika anledningar, kommer att försöka intala dig att inte starta eget företag. Man kan likna det vid att bli förälskad i fel person. Alla dina vänner och dina föräldrar anser att du inte ska vara förälskad i den här personen med du väljer att vara det ändå.

Varför blir jag motarbetad

Naturligtvis finns det massor av anledningar till att människor inte vill att du ska satsa på din idé/passion eller kärlek. För att texten inte ska bli en avhandling så tar jag den mest oväntade och sparar resten till boken 😉

Föräldrar. Jag förstod inte denna förrän jag själv blev förälder och då hade jag redan startat flera bolag. Dina föräldrar kommer att råda dig att inte genomföra dina planer för att de är rädda om dig. Det finns, förutsatt att dina föräldrar inte är psykopater, ingen anledning för dina föräldrar att motarbeta dig, förutom att de är rädda om dig. De är rädda för att du ska misslyckas, för det är naturligtvis inte enkelt att starta ett företag.

Jag ska nu bjuda er på en personlig erfarenhet som hänger ut min pappa, jag älskar honom oavsett, men så här gick det till:

Jag kommer hem till mina föräldrar men en affärsplan och tänker att – Nu jävlar ska jag slå farsan av stolen genom att visa hur jävla innovativ jag är.

Han läser, tittar upp med hård blick och säger: – Det här kommer aldrig att gå. Ni kommer aldrig att klara det. Ni kommer att få likviditetsbrist och ett negativt cash-flow.

Jag reser mig upp, jag är förkrossad, rycker affärsplanen ur handen på honom. Skriker att han inte fattar ett skit och rusar ut ur huset. Man skulle kunna tänka att jag var förkrossad över hand ord och att detta ringde i mitt huvud, men det enda jag kunde tänka var… – Vad i helvete är likviditet och cashflow?

Kunskap är din fiende

Jag hade skickat in alla papper till bolagsverket och visste alltså inte vad 2 elementära ekonomiska begrepp betydde. Som entreprenör behöver du faktiskt inte kunna ett skit, vilja och passion slår kunskap alla dagar i veckan. Alla intressanta böcker som någonsin skrivits innehåller en sak, misslyckanden och misslyckas med vissa saker kommer vi alla att göra. Jag sticker ut hakan och säger att all akademisk kunskap du kommer över ger mer exempel på misslyckande än framgångar (Förutsatt att det inte är Microsoft eller Apple det handlar om och är du frisk jämför du inte din förmåga med deras).

Låt oss inse en sak. Ju mer du kan, ju mer svårigheter kommer du att se. Till slut så riskerar du att släppa idén för att du bara ser svårigheter framför dig. Jag menar inte endast ekonomiska termer utan även om den bransch du ska in i. Skit i konkurrentanalysen om den påverkar dig negativt. Det enda du ska göra är att göra det bättre och det är alltid enkelt när du brinner!

Välj dina partners med omsorg

Jag kan inte nog poängtera detta! Detta är den enda gången som du ska hålla huvudet kallt och inte låta den emotionella och passionsdrivna sidan ta över. De 2 personer jag startade mitt första bolag med arbetar jag fortfarande med idag, både operativt och i nya bolag. Anledningen att vi lyckas ska jag främst hylla Telisol förre VD, numera VD:n på Mvision Malmö, Michel Massadakis. Den tjänsten Michel gjorde oss alla var först och främst se till att vi hade ett aktieägaravtal som var tydligt nog så att vi inte, juridiskt, kunde trampa varandra på tårna. Jag kan kalla detta dokument den hårda delen av verkligheten. Jag såg sedan till att införa den mjukare sidan där jag pratade om oss som musketörer, -en för alla, alla för en. Vi är således lika mycket ansvariga för varandras misslyckande och framgångar som våra egna. Vi är en organism! (Vi har fallit på denna en gång där Patrik råkade illa ut, förlåt igen. Jag ska skriva om denna incident i ett annat inlägg)

Övertid, din idiot

Låt inte din passion och din idé sluka dig helt. Yttre faktorer och andra intressen ger dig andrum och nya idéer föds på ett naturligt sätt om du ägnar dig åt annat som intresserar dig, familj vänner eller hobbys.

Övertid är ett tecken på din inkompetens. Jag har aldrig fattat detta fenomen bland egenföretagare. Det är ett självändamål att arbeta övertid. – Jag satt till 22 igår, det är så mycket nu.

Det är lite fint att arbeta övertid. Lite som att resa i jobbet, det är också fint. (ännu ett nytt inlägg?)

– Ärligt talat, hur jävla dålig är du på ditt arbete egentligen? Du måste ju vara så grymt ineffektiv eller inkompetent. Jag har också arbetat till 22 många gånger men då är det för att min passion är starkare än allt annat. Detta inträffar bara om jag är uppstart av något och redan arbetar operativt med ett annat bolag.

Vilka risker ska jag ta och när ska jag sluta

Jag benämnde detta ovan, att skillnaden mellan exempelvis mig och Richard Branson är riskbenägenheten eller graden av psykopati vi besitter. Sir Bransons imperium är byggt på att han satsat ALLT han redan har som säkerhet i nya projekt. Mannen är ju ett geni på att bygga bolag och han vinner sina viktiga strider men så som jag ser det så hade det räckt med ETT misslyckande så hade allt annat bakom rasat. Hans och många entreprenörers beteende är faktiskt, på gott och ont, ett tecken på psykopatiska drag.

Jag anser att du alltid måste ta risker som entreprenör och företagare. Ditt bolag eller din idé kommer att stagnera och dö annars. Jag menar inte att du ska satsa allt du har men du måste vara beredd på att förlora en del.

Hur sjuk i huvudet är du

Jag har gjort ett psykopatitest en gång. Visst är det coolt! Enkelt uttryckt så svarar du på en jädrans massa frågor, om jag minns rätt så var jag uppkopplad till någon slags maskin under tiden. Du får sedan en graf som visar ett vitt fält, ett grått fält och ett svart fält. Om dina svar ligger i den svarta delen så är du psykopat, i den gråa delen så har du psykopatiska drag och i den vita delen så är du, vad man kallar frisk.

Mitt svar visade att jag hade allt inom det vita fältet MEN, alla punkter låg fanimej inte en millimeter under den gråa zonen. Anledningen till detta är att jag har höga krav och att jag har avsaknad av att kunna se mina egna begränsningar. Jag anser att jag kan klara vad jag än gör vilket gemene man inte anser om sig själv. Jag undrar hur Sir Bransons test hade sett ut. Antagligen så hade han med marginal legat inom den gråa zonen. Detta inte beroende på att Branson tycker om att plåga djur utan för att han helt enkelt inte ser några risker i någonting. Han klarar allt och visst, killen har ett bolag som kan ta ut dig i rymden så låt gå!

Så lyckas du som entreprenör

Enkelt sammanfattat av ovan så behöver du bara uppfylla följande:

  • Du måste älska det du gör
  • Du ska inte kunna ett skit om det du ska göra
  • Var noga med vem du arbetar med
  • Du ska vara på gränsen till psykopat

 

Lycka till och glöm inte att ha roligt!